Αρχειοθήκη ιστολογίου

Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016

Επιστολή προς ΕΣΑμεΑ από την Ελληνική Εταιρεία Αναπηρίας – Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας (ΕΛΙΕΑΚΑΠ)

ΕΛΙΕΑΚΑΠ 1ΕΛΙΕΑΚΑΠ 2

Αθήνα, 1 Μαρτίου 2016

Αξιότιμοι κύριοι

Με μεγάλο ενδιαφέρον διαβάσαμε την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2015 την ανάρτηση της ΕΣΑμεΑ στο διαδίκτυο, η οποίο αφορά τη λειτουργία των ΚΕ.Π.Α. και την επάρκεια των ιατρών, που εργάζονται σε αυτά.

Είμαστε βέβαιοι πως δεν θα βρεθεί κανείς, ο οποίος να εγκρίνει την έκδοση πλαστών πιστοποιητικών, και να μην επικροτεί την τιμωρία των υπευθύνων.

Εμείς οι ιατροί μέλη της ΕΛΙΕΑΚΑΠ, αλλά και όλοι οι άλλοι συνάδελφοι, οι οποίοι εργαζόμαστε από ετών σε επιτροπές αναπηρίας ΚΕ.Π.Α., είμαστε μεταξύ των «θυμάτων» αυτών των κυκλωμάτων, επειδή ζούμε και εργαζόμαστε υπό τη σκιά του κινδύνου, να παραπλανηθούμε και επομένως να εκτιμήσουμε λάθος την κατάσταση υγείας και το βαθμό αναπηρίας των εξεταζομένων συμπολιτών μας στα ΚΕ.Π.Α.

Η τυχόν χορήγηση συντάξεων αναπηρίας, επιδομάτων ή άλλων παροχών της Πολιτείας σε άτομα, τα οποία δεν τα δικαιούνται, αυξάνει τη ζήτηση για την ύπαρξη κυκλωμάτων και τη διαφθορά, αποδυναμώνει τα αιτήματα των ατόμων με υπαρκτά προβλήματα και μειώνει τις δυνατότητες του Κράτους, να φροντίσει τους ανάπηρους πολίτες, έτσι όπως θα όφειλε.

Ήδη από τις πρώτες εβδομάδες ύπαρξης της Εταιρείας μας και ως ένας από τους κύριους σκοπούς της ίδρυσης της, τονίζουμε και αγωνιζόμαστε προς την κατεύθυνση της αναδιαμόρφωσης του κανονισμού που διέπει την αξιολόγηση των προσερχόντων στα ΚΕ.Π.Α. Η Εταιρεία μας έχει καταθέσει πληθώρα προτάσεων και προβληματισμών γύρω από αυτό το θέμα. Συνέδρια, διημερίδες, στρογγυλές τράπεζες, διαλέξεις, μαθήματα σε συναδέλφους μας σε όλη την Ελλάδα πιστοποιούν τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζουμε το μεγάλο και ευαίσθητο θέμα της αξιολόγησης των αναπήρων σε αυτή τη χώρα.

Δεν είναι τυχαίο πως η Πολιτεία μας έδωσε τη δυνατότητα να συμμετάσχουμε στην ΕΕΕ, που συστάθηκε στο Υπ. Κοιν Ασφ. τόσο ως φορέας (ΕΛΙΕΑΚΑΠ), όσο και ως μεμονωμένα μέλη, οι οποίοι μαζί με όλα τα άλλα τακτικά και αναπληρωματικά μέλη της επιτροπής εργαζόμαστε σκληρά για την επίτευξη των στόχων της ΕΕΕ.
Δεν δεχόμαστε πως ιατροί, οι οποίοι κατέχουν τους τίτλους των Ιατρικών Ειδικοτήτων τους κατά μέσον όρο 20 έως 30 έτη, δεν έχουν τις γνώσεις, την εμπειρία και την ευαισθησία να κρίνουν έναν εξεταζόμενο, λαμβάνοντας υπόψιν τόσο τα ιατρικά στοιχεία, όσο τα δεδομένα από την κλινική εκτίμηση εκάστου αιτούντος. Οι ορολογίες που χρησιμοποιούνται στις αποφάσεις είναι Ιατρικές Ορολογίες, οι οποίες εκφράζουν την πραγματική κατάσταση των εξεταζομένων, όπως κρίνει η επιτροπή ιατρικά, και όχι γραφειοκρατικά. Όποτε η επιτροπή ΚΕ.Π.Α, διαφωνεί με τη γνωμάτευση του θεράποντος, καταγράφεται αναλυτικά το σκεπτικό της διαφωνίας, αιτιολογείται η διαφοροποίηση μεταξύ υποβληθέντων στοιχείων και απόφασης της επιτροπής.

ΠΟΤΕ δεν έχει πιεστεί οποιοσδήποτε ιατρός ΚΕ.Π.Α. από οποιονδήποτε θεσμικό παράγοντα, ώστε να μειώσει το πραγματικό ποσοστό αναπηρίας έτσι ώστε να αποφευχθεί από την Πολιτεία η καταβολή σύνταξης ή επιδομάτων.

Επειδή η γενικόλογη και συλλήβδην καταγγελία των ιατρών ΚΕ.Π.Α. πρέπει επιτέλους να σταματήσει, σας καλούμε να είστε εγκρατείς με παρόμοιες δηλώσεις. Γενικεύσεις λοιδορούν ολόκληρους κλάδους και σαφώς δεν βοηθούν στην κατανόηση πιθανών λαθών και στην κοινή προσπάθεια για βελτίωση του θέματος απονομής των ευεργετημάτων της Κοινωνικής Πολιτικής.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΥΖΕΛΗΣ                                               ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΜΟΥΤΖΟΥΡΙΔΗΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ



from #MedicinebyAlexandrosSfakianakis via xlomafota13 on Inoreader http://ift.tt/217JQkX
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου